Skægagamer

Hurtige link


Skægagame unger til slag Skægagamer foder til skægagamer

Skægagamer - et hobbydyr for alle.


Skægagame unger til salg.

Alle unger er solgt

Det er tvivlsomt om der bliver unger til næste år.

Noget om skægagamer

Terrarium

Skægagmaer er et ørken dyr og kræver et tørt varmt terrarium, med god bundplads, en varmelampe over nogle flade sten og et koldere hjørne.
En gren til at sidde på er også vigtig. Der kan lægges et varmekabel i sandlaget, men vi oplever ikke det er nødvendigt. Dyrene styrer selv deres temperatur ved at bevæge sig ind og ud af varmen.
Varmelampen kan laves af en almindelig 40W spotpære i en porcelænsfatning, og varmefast ledning, med en lerpotte som skærm. Lampen hænges over stenene som derved varmes op. Lyset skal være tændt i ca. 14 timer. Brug et tænd og sluk ur.
Det er også vigtigt at der er UV lys, dette for at de kan få bl.a. stærke knogler, da det hjælper på kalkomsætningen. I naturen får de UV lys fra solen. På en varm sommerdag, elsker de at sidde i et vindue i solen.
Bundlaget i terrariet kan bestå af skyllet sand.
Skægagamer er meget aktive øgler og forholdsvis store, så de kræver derfor god plads. Et terrarium, der måler 150 cm i længden og 50 cm i dybden, er nødvendigt til en gruppe på 3-4 individer. Højden er ikke af større betydning, men skal dog være min. 50 cm. Til unger er et terrarium på ml. 128 og 250 ltr. tilstrækkeligt.
Temperatur : I terrariets kølige hjørne skal der være ca. 28° C, og i den varme ende op til ca. 40-42° C. Om natten skal temperaturen sænkes til 21-24° C. Dette opnås blot ved at lyset/lamper er slukket.

Sociale behov

Skægagamer er flokdyr, og det vil være en god ide at holde en han og to hunner.
Man kan tit se glæden hos skægagamerne når de går flere sammen. Det er almindeligt at de ligger helt tæt og halv ovenpå hinanden både dag og nat. Skægagamer er nemme og sjove dyr. De kan blive 10-12 år gamle og kan komme til at kende dem der passer dem. De kan have hver deres særheder og smag. De kan blive helt tamme.

Fodring

Se en mere udførlig beskrivelse HER

Det er vigtigt med afveksling i foderet.
Skægagamer har brug for både grønt- og animalsk-foder.
Skægagamer fodres med forskellige insekter i passende størrelser, det kan f.eks. være fårekyllinger, græshopper, kakkelakker, fluer, møl, edderkopper og melorme. Inden man giver foderdyrene til skægagamen, skal man ryste dem i vitaminpulver. Det er vigtigt, at vitaminpulveret er lavet til krybdyr og at der er kalk i, da det er nødvendigt for at knoglerne kan udvikle sig rigtigt.
De voksne fodres med insekter ca. hver 2 dag og med nyt grønt hver dag. Af grønt kan nævnes f.eks. mælkebøtteblade og blomster, tidselblade, skvalderkål blade, jordbærblade, persille, citronmelisse m.m.

Når en skægagame kommer ud af sin faste rytme f.eks. ved at den skifter hjem, kan den blive stresset. Stres kan gøre, at den ikke vil spise, men værd afventende og giv den ro, den begynder som regel at spise igen efter et par dage.

Skægagamer er rigtig madglade, men som ørken dyr er de også i stand til at klare sig med ganske lidt over en periode. Vand tilbydes i en flad beholder i buret, som skiftes ca. hver 2 dag.

Fra haven er det stort set alt kryb, de kan lide. Bænkebidere er nemme at finde og der er mange af dem, og der er kalk i deres skjold som er godt for agamerne. Også tusindeben, skolopendere, løbebiller og en hver form for larve kan bruges. Prøv at undgå at få for meget jord med ind i buret, da jord indeholder mange slags bakterier om ikke er gode for dyrene. Det er også muligt at købe foderdyr i forretninger. F.eks. græshopper, kakkelakker. Hold lidt igen med melorme da de er fede. Foderdyr kan sendes med posten.

Dyrene har godt af en ugentlig fastedag.

Afførring fjernes fra buret med en lille skovl. Lugter buret skal hele bundlaget skiftes.
Vær opmærksom på at have rene hænder når dyrene håndteres. Det er en god ide at vaske hænder, inden man skal have med dyrene at gøre.

Venlig hilsen
Gekkohuset i Stenlille