50 g gær opløses i
3 dl lunkent vand
2 spk. olie
1/4 tsk. salt
1 tsk. sukker
1/2 æg - resten bruges til at pensle bollerne med - blandes i.
Dejen æltes til den er glat og smidig. Hæver 20- 30 min. hvorefter bollerne formes og hæver igen i 20 min.
Bollerne pensles med æg og bages ved 200 grader i 10 - 12 min. Afkøles på en rist.
Hvis bolleerne bages som flade brød , er de også rigtig gode som burgerboller. Drys evt. med sesamfrø på toppen.
25 g gær
4 dl. mælk
1 tsk. salt
1 tsk. safran eller gurkemeje - giver fin gul farve
1 tsk. stødt kardemomme
1 dl sukker
12 - 13 dl. hvedemel ( hvedemel = 50-60 g pr.dl.)
100 g fedtstof - smør eller margarine
æg til pensling.
evt. korender eller sultanaer/rosiner til pynt
Gæren opløses i lunken mælk. Bland krydderierne med sukkeret. Ved brug af hel safran skal det knuses i en morter.
Ælt alle ingredienser i dejen. Ælt dejen til den er smidig og blød, blank og elastisk. dejen er ret blød, det skal den være. Gem noget ekstra mel til at trille dejen i senere.
Vent til dejen er hævet til dobbelt størrelse. Sæt den lunt så går det hurtigt, eller sæt en koldt så gå det langsomt - f.eks. en hel net.
Lucia boller laves ved at et dej stykke trilles til en pølse på et par cm. i tykkelse. Med pølsen laves alle mulige mønstre ved at sno dejen i facon. Inspirationen er fra den keltiske ornamentik.
Bollerne hæver til de er luftige og pensles med sammenpisket æg inden det bages ved 190 grader til de er lyse brune. Normalt ml. 10 - 15 min. afhængig af ovnen.
5 dl vand
25 g gær
1 tsk. salt
500 g hvedemel - gerne halvdelen durum hvedemel
Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt og røe resten i. dejen kan fint røres med en grydeske, da konsistensen er som grød. Rør mindst 5 min. til dejen lave tråde.
Vent 30 min. mens dejen hæver , sæt den lunt.
Fordel dejen i nigle klatter på bagepapir, med 2 skeer. Bag i 25 - 40 min. i 220 grader til de er ensfarvede lysebrune. Bollerne er flade med rigtig sprøde.