8 dl mælk - vælg selv din fedtprocent - vi bruger 1.5% fedt
2 spiseskefulde sukker
3 tsk. neskaffe.
Mælk , sukker og neskaffe røres sammen.
Blandingen sættes i køleskab mindst en halv time.
Find 4 flotte glas og 4 skeer.
Tag is, vanilie is og nougat is, fra fryseren. Hæld iskaffen op i de 4 glas, læg to kugler is i hvert glas, og server straks.
Hvis børnen ikke kan lide kaffe, så brug kakaomælk til dem, det er også godt.
1.dag
Frisk frugt - æbler- appelsiner- citroner skives og lægges i cognag. Yderligere frugt skæres i tern og lægges ved, frugten skal være dækket.
2.dag
1 flaske rødvin blandes med 1/2 liter sprite sodavand og 3 spiseske melis. Bland rødvinen forsigtig med frugt og cognag. Der kan lægges ekstra citron skiver i.
Serveres med isterninger.
4 stk. hel kanel
1 tsk. hel nellike
1 tsk. kardemomme frø
1 tsk. hel allehånde
mindst 15 g frisk ingefærd
lidt muskat nød
Krydderierne varmes på en tør pande. Kommes i et syltetøjsglas og overhældes med spiritus. Gerne cognag, men andet kan også bruges. Skru låget på og lad det trække en uge.
Rosiner til gløggen trækker 1 døgn i f.eks. hvid portvin, inden de skal bruges.
2 flasker rødvin
2 1/2 dl. portvin
smuttede groft hakkede mandler
honning eller sukker efter smag - max. 100 g
Alt lunes i en gryde til honningen er opløst. Må ikke koge. Ekstrakt tilsættes til det har en god fyldig smag. Tilsæt mandler og rosiner. Hæld på glas og nyde en kold vinterdag.
3-4 stk. hel kanel
1 tsk. hele nellike
1 tsk. hele kardemomme frø
1/2 tsk. hele allehånde frø
mindst 15 g frisk/tørret ingefærd
3 dl rødvin
1 dl. rørsukker
evt. skallen af 1/2 økologisk appelsin
Rødvinen bringes i kog sammen med sukkeret. Rør rundt og tag af varmen når sukkeret er opløst. Tilsæt portvin og alle krydderierne. Læg låg på. Lad gerne blandingen stå til næste dag, men kan godt laves om morgenen og bruges til aften. Ekstrakten skal gennem en si inden brug. Mængden af ekstrakt svarer til ca. 2 flasker rødvin afhængig af hvor stærk en gløg smag der ønskes.
Ekstrakten kan gemmes i køleskab.